Hieronder treft u antwoord op de vraag:

Wat is een Capaciteitenanalyse?

Hieronder vindt u het antwoord op de vraag:

Wat is een Capaciteitenanalyse?

Antwoord:

De Capaciteitenanalyse of CAPA is een onderdeel van de TMA-instrumenten. Capaciteitenanalyses of IQ-tests meten de algemene cognitieve intelligentie. Cognitieve beoordelingen bestaan meestal uit verbale, numerieke, abstracte en logische tests. Dit gebeurt meestal in de vorm van meerkeuzevragen.

Capaciteitenanalyses zijn één van de belangrijkste voorspellers van succes in werk waarvoor een abstract cognitief niveau nodig is. Capaciteitenanalyses zeggen bijna niets over sociale-emotionele vaardigheden of zogenaamde straat- of boerenwijsheid en moeten daarom altijd in combinatie met een TMA Talentenanalyse en een talentengesprek gebruikt worden.

Capaciteitenanalyses van de TMA Methode geven een goed zicht op het intellectuele niveau van de kandidaat en zijn daarmee voorspeller van het functioneren in een functie waar abstract denken en sneller begrip een vereiste is. De normgroepen van de TMA Analyses worden tweejaarlijks wetenschappelijk vergeleken met standaardgroepen op een midden- en hoger niveau.

De TMA-capaciteitenanalyses zijn bedoeld voor personen met een leeftijd vanaf 16 jaar vanaf mbo-niveau. De analyses geven een goed beeld van het cognitieve capaciteitenniveau van de kandidaat. De volgende onderdelen zijn beschikbaar: logisch figuurlijk inzicht, cijfermatig inzicht, logisch taalinzicht, technisch inzicht, controleren en rekenvaardigheid. Normen zijn beschikbaar op mbo- en hbo-/wo-niveau.

Hier download u een voorbeeld rapportage van de TMA-capaciteitenanalyse in pdf.

Wilt u de TMA-instrumenten zelf ervaren of aanvragen voor een medewerker, vraag dan een TMA persoonlijkheidsanalyse aan of lees meer over TMA in de uitgebreide uitleg.

FAQ thema: Talenten Motivatie Analyse (TMA)

Meer vragen én antwoorden bij het thema: 'Talenten Motivatie Analyse (TMA)'

FAQ

Dit antwoord is onderdeel van de meest gestelde vragen (FAQ). Blijft u met een vraag zitten of wilt u liever persoonlijk contact, neemt u dan contact op. Wij helpen u graag!

Terug naar het overzicht van veel gestelde vragen.

Meer informatie of interesse