Hieronder treft u antwoord op de vraag:

Hoe te handelen bij schaamtegevoelens van een collega na een schokkende gebeurtenis?

Hieronder treft u antwoord op de vraag:

Hoe te handelen bij schaamtegevoelens van een collega na een schokkende gebeurtenis?

Antwoord:

Na een heftig incident op de werkvloer kan een collega schaamte voelen. Dit is het geval als uw collega zichzelf als een slecht persoon ziet. De uitspraak 'Het is zo stom van mij dat ik zijn verhaal geloofd heb. Wat ben ik ongelofelijk dom' is hiervan een voorbeeld. Het gevolg kan zijn dat door deze schaamte uw collega het voorval verzwijgt.

Schaamtegevoelens herkennen bij een collega na een heftig incident

Gedrag dat mogelijk wijst op gevoelens van schaamte na een ingrijpende gebeurtenis:

  • Uw collega gedraagt zich anders dan normaal, maar zegt dat er niets aan de hand is
  • Uw collega reageert ontwijkend op vragen over wat er is gebeurd
  • Uw collega oordeelt hard over zichzelf en haalt zichzelf naar beneden

Deze schaamtegevoelens kunnen het herstel erg in de weg staan. Het schaamtegevoel kan sterker worden door beschuldigende reacties vanuit de omgeving van het slachtoffer. Lees meer over victim blaming en secundaire victimisatie.

Helpen bij schaamtegevoelens door erkenning te geven

Veel organisaties waar heftige incidenten (kunnen) voorkomen hebben een BedrijfsOpvangTeam (BOT) of richten er één op. Dit BOT bestaat uit collega's die aanvullend zijn opgeleid om collegiaal opvang te bieden.

Het is essentieel om erkenning te geven aan uw collega die last heeft van schaamtegevoelens. Bied allereerst een oprecht luisterend oor. Luister zonder dat er geoordeeld wordt. Bij een collega die voortdurend negatief over zichzelf praat naar aanleiding van een heftige gebeurtenis, kunnen leidinggevende en collega's reageren met 'je hoeft je niet te schamen'. Ze willen het nare gevoel van de ander wegnemen. Helaas is dat niet of heel beperkt mogelijk. 

Het is fijn wanneer u laat merken dat schaamtegevoelens er mogen wezen. U kunt dit doen door bijvoorbeeld tegen uw collega te zeggen: ‘Wat afschuwelijk dat je dit meemaakt, en dat je daar bovenop ook nog jezelf zo hard veroordeelt.’ Aanvullend is het mooi als u uw collega uitlegt dat schaamtegevoelens bij veel slachtoffers of gedupeerden van een ingrijpende gebeurtenis voorkomen.

Uw collega helpen om verder te gaan

Vaak is er geen logische verklaring voor een heftig incident. Dit is vaak erg lastig te accepteren voor een collega die slachtoffer was van zo'n incident. Uw collega kan zich met regelmaat blijven afvragen: 'Waarom is mij dit gebeurd?' of 'Wat had ik kunnen doen om het te voorkomen?' Dit kan een goed herstel in de weg staan. U kunt uw collega helpen door ook aandacht te besteden aan de prettige dingen in het leven. Nodig uw collega bijvoorbeeld uit voor een stuk wandelen, een kop thee of koffie, of iets anders wat uw collega altijd fijn vond om te doen voor de gebeurtenis.

Schaamtegevoel en andere gevoelens na een ingrijpende gebeurtenis

Hoe om te gaan met schaamtegevoel en andere gevoelens die zich na een schokkende gebeurtenis kunnen aandienen komen terug in onze trainingen:

FAQ thema: Collegiale opvang en Bedrijfsopvangteam (BOT)

Meer vragen én antwoorden bij het thema: 'Collegiale opvang en Bedrijfsopvangteam (BOT)'

FAQ

Dit antwoord is onderdeel van de meest gestelde vragen (FAQ). Blijft u met een vraag zitten of wilt u liever persoonlijk contact, neemt u dan contact op. Wij helpen u graag!

Terug naar het overzicht van veelgestelde vragen.

Meer informatie of interesse