Hieronder treft u antwoord op de vraag:

Waar vind ik professionele hulp na een heftig incident?

Hieronder treft u antwoord op de vraag:

Waar vind ik professionele hulp na een heftig incident?

Antwoord:

Wanneer u als slachtoffer van een heftig incident of als lid van het bedrijfsopvangteam (BOT)/leidinggevende opzoek bent naar een verwijzing voor professionele hulp in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is in eerste instantie een goed startpunt de huisarts of bedrijfsarts. Deze artsen kunnen u als slachtoffer namelijk goed adviseren en zo nodig ook doorverwijzen. Is er echter sprake van direct levensgevaar? Belt u dan direct 112!

Als de klachten na een schokkende gebeurtenis heel heftig zijn of aanhouden

Veel mensen zijn na een schokkende gebeurtenis erg geschrokken en/of in de war. Meestal gaat het na een paar dagen tot weken beter. De klachten gaan dan vanzelf weer helemaal weg. Soms zijn de klachten echter heel heftig of gaan deze niet vanzelf weg. Dan kan het een acute stressstoornis zijn of een posttraumatische stressstoornis (PTSS):

  • Een acute stressstoornis ontstaat meestal direct na de gebeurtenis. In elk geval binnen 4 weken. Het duurt minimaal 3 dagen en maximaal 4 weken.
  • PTSS kan ontstaan als de nare gebeurtenis al langer dan 4 weken geleden is. Soms zelfs pas jaren erna. De klachten duren langer dan 4 weken.

Een overzicht van mogelijkheden bij psychotraumaklachten

  • Nederlandse Vereniging voor Psychotrauma (NtVP). Bij de NtVP treft u een overzicht van gecertificeerde therapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van klachten met betrekking tot psychotrauma.
  • Psychotrauma Diagnose Centrum (PDC). Bij het PDC kunnen via diagnostisch onderzoek uw psychotrauma klachten in kaart worden gebracht. U ontvangt vervolgens een onafhankelijk behandeladvies.
  • Stichting Centrum '45. Bij Centrum '45 bieden ze specialistische diagnose en behandeling van complexe psychotraumaklachten.
  • Arq Psychotrauma Expertgroep. Bij Arq zorgen ze o.a. voor mensen met psychotraumaklachten door screening, diagnostiek en behandeling.

Trainingen acute en collegiale opvang

In de onderstaande trainingen leiden wij medewerkers, teamleiders en leidinggevenden op om adequaat acute opvang en collegiale opvang te bieden. Let op deze opvang is geen vervanging van de hierboven beschreven professionele hulp. Tegelijkertijd is vaak de acute en collegiale opvang naast inspanning en tijd van het slachtoffer zelf al voldoende om te herstellen:

FAQ thema: Collegiale opvang en Bedrijfsopvangteam (BOT)

Meer vragen én antwoorden bij het thema: 'Collegiale opvang en Bedrijfsopvangteam (BOT)'

FAQ

Dit antwoord is onderdeel van de meest gestelde vragen (FAQ). Blijft u met een vraag zitten of wilt u liever persoonlijk contact, neemt u dan contact op. Wij helpen u graag!

Terug naar het overzicht van veelgestelde vragen.

Meer informatie of interesse