web analytics

Wat betekent de term Secundaire victimisatie?

Hieronder treft u antwoord op de vraag:

Wat betekent de term 'Secundaire victimisatie'?

Antwoord:

Secundaire victimisatie houdt in dat iemand eerst slachtoffer wordt van een heftig incident bijvoorbeeld een ongeluk of misdrijf en daarna nogmaals maar dan van de reactie (houding of werkwijze) van de omgeving. Denk daarbij intern aan de collega's, leidinggevende of extern aan de politie, artsen, rechters, advocaten of verzekeringsmaatschappijen. Hernieuwd of herhaald slachtofferschap wordt dit ook wel genoemd. Dit hernieuwd slachtofferschap wordt door slachtoffers vaak als erger ervaren dan het heftige incident zelf. Denk bijvoorbeeld bij interne reacties aan: 'Als ik daar had gestaan, was dit nooit gebeurd' en 'Ik heb dit vaker meegemaakt, maar ik blaas het niet zo op'. 

De term secundaire victimisatie komt terug in onze trainingen:

U ontvangt tijdens deze trainingen nadere uitleg hoe u secundaire victimisatie in uw organisatie voorkomt én hoe u een collega het beste bijstaat als deze voor de tweede keer slachtoffer is geworden. 

FAQ thema: Collegiale opvang en Bedrijfsopvangteam (BOT)

Meer vragen én antwoorden bij het thema: 'Collegiale opvang en Bedrijfsopvangteam (BOT)'

FAQ

Dit antwoord is onderdeel van de meest gestelde vragen (FAQ). Blijft u met een vraag zitten of wilt u liever persoonlijk contact, neemt u dan contact op. Wij helpen u graag!

Terug naar het overzicht van veelgestelde vragen.