Training volgen op kosten van uw werkgever? Tips om uw leidinggevende te overtuigen

Heeft u als gevolg van bijvoorbeeld coronamaatregelen het minder druk op uw werk? Dan is dit het ideale moment om een training of troaching (training én coaching ineen) op te pakken. Werkgevers hebben hier vaak een potje voor, maar hoe overtuigt u uw baas dat het juist nu slim is om te investeren in uw ontwikkeling en/of dat van uw team? Lees hieronder 7 concrete tips.

1. Stel uw leerdoelen vast

Wanneer u uw werkgever wilt overtuigen, zorgt u er dan eerst voor dat u duidelijke leerdoelen voor ogen hebt. Denk daarbij niet alleen aan uw persoonlijke doel, maar vooral ook wat het uw werkgever oplevert. Een training hoeft niet 1 op 1 aan te sluiten op uw functie, maar er moet natuurlijk wel een concreet link zijn. Zo kunt u de leerdoelen koppelen aan uw functieomschrijving, maar u kunt ook een persoonlijke training volgen om naar een nieuwe taak of functie binnen het bedrijf of organisatie toe te werken. U laat hiermee zien dat u een pro-actieve houding hebt en dat is altijd gunstig.

2. Vertel wat de voordelen voor uw werkgever zijn

'Soms zijn werkgevers huiverig om werknemers te faciliteren bij een training of opleiding, omdat ze bang zijn dat vervolgens een andere werkgever er de vruchten van plukt', zegt Judith Semeijn, hoogleraar duurzaam human resource management aan de Open Universiteit. 'Maar bedenk: de mensen die bij uw organisatie weggaan, zijn ook ambassadeurs. Als ex-werknemers positief zijn, denken talenten uit andere organisaties misschien: daar wil ik wel werken. Zo komt mobiliteit tot stand.' Talentontwikkeling is een gedeelde verantwoordelijkheid, vindt Semeijn, geen concurrentieslag. 'Als u niet investeert in uw personeel, komt de ontwikkeling tot stilstand. Medewerkers gaan slechter functioneren, zijn minder gemotiveerd en hebben slechtere kansen op vervolgstappen. Dat is niet goed voor een organisatie, niet voor de werknemers en niet voor de maatschappij.'

Directeur tegen HR-manager: 'Wat als we investeren in onze mensen en ze gaan daarna weg?' HR-manager: 'wat als we het niet doen en ze blijven?'

Directeur tegen HR-manager: 'wat als we investeren in onze mensen en ze gaan daarna weg?' HR-manager: 'wat als we het niet doen en ze blijven?

 

Dat zegt ook Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University. 'Stilstand is achteruitgang, dus u moet investeren in de ontwikkeling van uw personeel.’’ Daarnaast neemt de productiviteitsgroei van bedrijven steeds verder af, vertelt Wilthagen, in de zakelijke dienstverlening is deze bijvoorbeeld al erg laag. 'De productiviteit verhogen is dus een belangrijk argument om in personeel te investeren. Een andere reden is innovatie. Helemaal sinds de Coronacrisis is dit een belangrijke factor geworden. Sommige bedrijven kunnen niet meer leveren wat ze daarvoor deden en moeten daarop hun diensten aanpassen.'

Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de evenementenbranche. Zo’n bedrijf kan het ook over een andere boeg gooien en bijvoorbeeld helpen bij de logistieke afdelingen van de zorg, zegt Wilthagen. 'Een voorbeeld van een bedrijf dat razendsnel innoveerde is Bavaria. Die haalde het oude bier op in cafés, om er desinfecterende spray van te maken. Het is fijn als u mensen in dienst hebt, die in staat zijn te innoveren.’

3. Maak tijd vrij

Bedenk ook hoeveel tijd u in de training wilt stoppen. Een deel kan wellicht onder werktijd en een deel in uw eigen tijd. Vertel uw leidinggevende hoeveel van uw tijd u in de opleiding wilt steken, zo ziet hij dat u gemotiveerd en serieus bent. Het voordeel van troaching en incompany trainingen is dat u het op ieder gewenst moment kunt doen en op locatie van uw keuze. Dat scheelt niet alleen tijd, bekijk hier namelijk de andere voordelen!

4. Kijk naar de toekomst

'Het is vaak erg lastig te bedenken wat u graag zou willen leren', zegt Wilthagen. 'Probeer bij de keuze ook vooruit te denken. Hoe gaat de arbeidsmarkt de komende jaren veranderen?’ Heeft u bijvoorbeeld weinig commerciële vaardigheden? Dan kan het een goede zijn om hierin te investeren. Leg ook aan uw werkgever uit dat u met het leren van deze vaardigheden klaar bent voor als de markt verder aantrekt. Het zijn dus eerder goede investeringen die aansluiten bij de toekomst van het bedrijf, dan een kostenpost.

5. Bekijk de regels

Controleer ook wat de regels zijn binnen uw organisatie rondom leren. 'Vaak staat er in een CAO iets over persoonlijke leerbudgetten. Soms mogen werkgevers daardoor geen opleiding weigeren. Als er een vakbond is, kunt u die ook benaderen. Vaak worden trainingen en opleidingen ook als onderdeel van het salaris aangeboden, maar daar wordt uiteindelijk als eerste op gekort door werkgevers en dat is natuurlijk niet slim. Bekijk hier subsidies en andere regelingen voor trainingen.

6. Stel een Incompany training voor

U bent vast niet de enige van uw collega’s die een training wil gaan volgen. Vraag eens rond wat ze eerder voor trainingen gevolgd hebben en wat hun aanpak was bij het vragen naar opleidingsbudget. Zo heeft u meer inzicht in het proces en ze hebben misschien zelfs nog wel advies omdat zij het traject al eens doorlopen hebben in uw organisatie. Misschien zeggen ze nu wel terugkijkend, dat ze het volgende keer heel anders zouden aanpakken. Of zet het eens op de agenda tijdens een vergadering. Dat u graag wilt weten hoe uw afdeling de toekomst voor zich ziet. Waarin wil de rest zich ontwikkelen? Ziet u een overlap, dan is een incompany training mogelijk een beter voorstel.

7. Transitievergoeding

Een laatste en ander belangrijk argument om uw werkgever te overtuigen, kan de transitievergoeding zijn, zegt Wilthagen. 'Als mensen worden ontslagen, moet er een transitievergoeding worden betaald aan de werknemer. Maar als u investeert in mensen, kan dat hiermee worden verrekend. Als een bedrijf bijvoorbeeld moet krimpen en er geen toekomst meer is voor iemand in het bedrijf, kunt u diegene helpen met een volgende stap. Met de investering in een opleiding, maakt een werknemer vervolgens een grotere kans elders op de arbeidsmarkt.'

Meer weten?

Jongkind Training & Coaching helpt professionals hun competenties te ontwikkelen, wij bieden naast succesvolle trainingen op maat ook to the point coachingstrajecten en troaching aan.

Meer informatie of interesse