Meer geweld bij sociale diensten

Training agressie bij Sociale DienstMedewerkers van sociale diensten krijgen vaker met geweld te maken. Vergeleken met vier jaar geleden is er een toename van acht procent. Dat blijkt uit een rapport over agressie en geweld bij mensen met een publieke taak.

Het aantal incidenten met ambulancepersoneel, bij de Belastingdienst en in het onderwijs is wel gedaald. Bij ziekenhuizen, de politie en de brandweer is het geweld gelijk gebleven.

Streefpercentage

Het ministerie van Binnenlandse Zaken lanceerde in 2007 een plan om geweld tegen mensen met een publieke taak terug te dringen. Minister Donner laat weten dat nu 59 procent slachtoffer is van geweld. In 2007 was dat nog 66 procent. Het streefpercentage was 51 procent.

Donner hoopt dat een vervolg op het programma het geweld terug kan dringen.

Uit het rapport blijkt dat wanneer werknemers zich gesteund voelen vanuit hun leidinggevende, dat tegen geweld helpt. Die mensen worden minder vaak slachtoffer. Ook trainingen voor het omgaan met agressie en geweld hebben effect.

Daarnaast heeft het zin om een registratiesysteem van incidenten bij te houden en de ervaring van oudere werknemers te benutten.

Slecht slapen

Ook blijkt uit het onderzoek dat geweld sporen nalaat in het functioneren van werknemers. Veel slachtoffers slapen slecht en zijn gespannen.

Door agressie of de kans erop zegt een derde van de slachtoffers dat ze regels wel eens minder strikt toepassen. Voor werknemers die geen slachtoffer zijn geweest, geldt dat voor 20 procent. Ongeveer één op de drie werknemers vermijdt wel eens risicovolle situaties en één op de vijf durft niet altijd voor zichzelf op te komen. (Bron: NOS)

Trainingen 'Agressie en Bedrijfsopvang'

Jongkind Training & Coaching verzorgt trainingen Omgaan met agressie, trainingen voor het Bedrijfsopvangteam en voor leidinggevenden in Coaching & opvang of  adequate Opvang na een heftige gebeurtenis.

Wilt u advies hoe u effectiever gedrag realiseert voor uzelf en/of anderen? Neemt u dan contact op of bekijk het aanbod.

Meer informatie of interesse