Competentie Innoverend vermogen

Definitie van de competentie Innoverend vermogen TMA®:

Zich met een onderzoekende en nieuwsgierige geest richten op toekomstige vernieuwing van strategie, producten, diensten en markten.

Direct naar:

De competentie Innoverend vermogen koppelen aan gedrag

Uw organisatie of uzelf heeft gekozen voor de competenties bij een functie. Om te voorkomen dat een competentie een loos begrip wordt, heeft Jongkind Training & Coaching voor elke competentie gedragsvoorbeelden verzameld. U maakt de competentie Innoverend vermogen specifiek voor de functie op gedragsniveau door een keuze te maken uit onderstaande gedragsvoorbeelden. Naar wens kunt u zelf gedragsvoorbeelden toevoegen. Wij adviseren tussen 3 en 7 gedragsvoorbeelden per competentie te selecteren. Meer lezen over het (verder) ontwikkelen van de competentie Innoverend vermogen.

Gedragsvoorbeelden bij de competentie Innoverend vermogen

Hieronder ziet u een aantal gedragsvoorbeelden van de competentie Innoverend vermogen op algemeen, operationeel, tactisch en strategisch niveau:

0. Algemene gedragsvoorbeelden voor de competentie Innoverend vermogen:

 • Durft met zijn ideeën tegen de stroom in te roeien.
 • Is op de hoogte van toekomstige trends en ontwikkelingen die relevant zijn voor het eigen vakgebied en de eigen organisatie.

1. Operationele gedragsvoorbeelden voor de competentie Innoverend vermogen:

 • Is op de hoogte van de diensten en producten waar klanten c.q. afnemers niet tevreden over zijn en achterhaalt hiervan de reden.
 • Is op de hoogte van marktontwikkelingen en nieuwe vormen van technologie.

2. Tactische gedragsvoorbeelden voor de competentie Innoverend vermogen:

 • Discussieert veel met collega’s en vakgenoten over nieuwe mogelijkheden of andere toepassingen van reeds bestaande technieken en methoden.
 • Participeert in netwerken die relevant zijn voor de eigen organisatie en die bekend staan om hun innoverende gedachten.

3. Strategische gedragsvoorbeelden voor de competentie Innoverend vermogen:

 • Blijft geloof uitstralen in de eigen ideeën en in de eigen vernieuwende concepten en producten.
 • Weet anderen voor nieuwe ideeën te winnen en hen mee te krijgen om deze mede uit te dragen.

Meer lezen over het (verder) ontwikkelen van de competentie Innoverend vermogen.

Meer informatie over de competentie Innoverend vermogen

Jongkind Training Coaching TMA gecertificeerd

Jongkind Training & Coaching heeft voor de competentie Innoverend vermogen naast de definitie en gedragsvoorbeelden de volgende handige informatie beschikbaar:

 • nog meer voorbeelden van Innoverend vermogen naast de hierboven genoemde gedragsvoorbeelden 
 • een indicatie per medewerker op de ontwikkelbaarheid van de competentie Innoverend vermogen op basis van de TMA® Drijfveren
 • interviewvragen bij de competentie Innoverend vermogen met de START methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Terugblik)
 • ontwikkelactiviteiten op de competentie Innoverend vermogen voor de medewerker 
 • coachingsadviezen op Innoverend vermogen voor de coach of leidinggevende

Alle 50 veelgebruikte competenties op een rij staan in het competentieoverzicht.

Ontwikkelen van de competentie Innoverend vermogen

Jongkind Training & Coaching biedt een breed scala aan van trainingen en coachings. Voor het ontwikkelen van de competentie Innoverend vermogen verwijzen wij u graag naar:

Talenten Motivatie Analyse (TMA)

Wilt u weten hoe uzelf, een medewerker of zelfs teams scoren op de ontwikkelbaarheid van bijna 50 competenties? Met de Talenten Motivatie Analyse krijgt u gedegen inzicht in drijfveren, competenties en talenten. Bekijk hier de mogelijkheden van TMA of vraag direct een TMA aan.

Meer weten?

Jongkind Training & Coaching ondersteunt u graag bij het effectief invoeren van competentiemanagement. Neem contact op voor meer informatie over de competentie Innoverend vermogen of bekijk de uitleg over competentiemanagement.

Meer informatie of interesse