Coalitie wacht loodzware onderhandelingen

Maandag (05 maart 2012) beginnen de onderhandelingen over extra bezuinigingen tussen VVD, CDA en PVV. De coalitiepartijen en de gedoogpartner lijken de grens van drie procent overboord te hebben gegooid, maar het worden niettemin zware onderhandelingen.

Hoeveel en waarop

Er zal over twee zaken worden onderhandeld. Aan de ene kant over de vraag hoe groot de bezuiniging nou eigenlijk moet zijn, aan de andere kant over de vraag waarop nu precies moet worden bezuinigd.

Grens van drie procent

Nederland houdt andere eurolanden graag aan de grens van 3 procent. Als het kabinet in 2013 onder die grens wil duiken, moet ongeveer 13 miljard worden bezuinigd. Daarom lijken de onderhandelaars de grens nu al los te laten. Het CDA heeft het over "een richtsnoer", terwijl Wilders blijft benadrukken dat hij "geen cijferfetisjist" is. Of voor de VVD de drie procent heilig is, valt te bezien.

Zware onderhandelingen

Grens van drie procent of niet, het kabinet zal extra moeten bezuinigen. PVV-leider Geert Wilders heeft al gezegd dat het wat hem betreft een illusie is om te denken dat de partijen er in drie weken uit zullen komen, zoals gepland was. "Het zal een stuk langer duren" volgens Wilders, die de kans dat de partijen het eens worden op 50 procent schat.

Bezuinigingen raken burger

Tijdens de onderhandelingen zullen gevoelige onderwerpen op tafel komen, zoals de hypotheekrenteaftrek en ontwikkelingssamenwerking. De partijen zullen proberen zoveel mogelijk maatregelen te nemen die de burger niet in de portemonnee raken, maar volgens Frits Wester zal iedereen de bezuinigingen voelen. Bron RTL Z

Trainingen 'Onderhandelen'

Jongkind Training & Coaching verzorgt trainingen & workshops commerciële gespreksvoering en specifiek onderhandelen en effectief beïnvloeden.

Wilt u advies hoe u effectiever gedrag realiseert voor uzelf en/of anderen? Neemt u dan contact op of bekijk het aanbod.

Meer informatie of interesse