Wat garandeert het langdurige effect van een training?

In dit blog geef ik tips hoe het effect van een training blijft geborgd. Want wellicht herkent u dit voorbeeld: tijdens de training doet iedereen mee, maar na een dag is er toch weer die terugval in oude patronen. Hoe leiden trainingen tot daadwerkelijke gedragsverandering?

In veel organisaties is het helaas herkenbaar. Een organisatie koopt een training in. Medewerkers krijgen snel inzichten tussen de hectiek door van hun werkzaamheden.

Het is echter vrij menselijk dat zij niet alle stof onthouden. Laat staan om verkregen inzichten toe te passen na de training. Na een half jaar blijkt een training alweer vergeten. 

Martijn Jongkind - incompany maatwerk training coaching

Blog van Martijn Jongkind trainer, coach en oprichter van Jongkind Training & Coaching en eigenaar van Focus Trainingen. Hij verhoogt met plezier de effectiviteit van professionals. LinkedIn profiel

Zonde zeg ik als trainer, maar helaas gebeurt het en is het heel normaal. Hoe lost u dat op? Hoe zorgt u voor blijvende verandering na de training?

Twee tips die het effect van iedere training borgen

Om een training te borgen heb ik enkele tips die u zelf kunt toepassen:

  1. Werk met een buddysysteem: Vooraf weten twee medewerkers dat zij als buddy gaan samenwerken. In de trainingen komt ieder tot inzichten. Buddy’s stellen persoonlijke doelen die zij na de training praktiseren. Zij leren en motiveren na de training elkaar. 
  2. Een actieve rol voor de leidinggevende: Vooraf bespreekt de leidinggevende met de medewerker de leerdoelen. Samen onderzoeken zij wat zij uit de training willen halen en komen op één lijn wat  ontwikkelingspunten zijn. In de training komen de leerdoelen aan bod. Eenmaal weer op de werkvloer bespreekt de leidinggevende wat er is geleerd en in praktijk gebracht. De kunst is om dat op een coachende wijze te doen. 

Het is sterk als zowel tip 1 als 2 niet blijven bij een eenmalige bijeenkomst, maar dat de organisatie het integraal opneemt als onderdeel van het werk. Lees ook het artikel hoe u op vier verschillende niveaus resultaat meet van een training.

Wilt u na het lezen van dit blog ook aan de slag met een maatwerk opfris- en verdiepingstraining voor uw organisatie?

Wilt u na het lezen van dit blog ook aan de slag met een maatwerk opfris- en verdiepingstraining voor uw organisatie?

Na de training: aan de slag met Actiepunten

Vanuit mijn professie ben ik mij ervan bewust dat trainingen soms vergankelijk zijn. Daarom werk ik bewust met een borgingssysteem. Hierin daag ik mijn deelnemers uit hun doelstellingen te formuleren. Vervolgens evalueren wij samen het proces dat zij doorgaan en stuur ik bij. Dat is erg gemakkelijk omdat ik ook coaching on the job aanbied.
Wanneer u vragen heeft over tips specifiek voor uw organisatie. Neem dan contact op met Jongkind Training & Coaching.

Meer informatie of interesse