Groeiende agressie van burger tegen ambtenaren in Roosendaal

ROOSENDAAL - Roosendaalse ambtenaren en bestuurders hebben in toenemende mate te maken met agressie en intimidatie van burgers. Dat varieert van zeuren en smeken om iets gedaan te krijgen tot fysiek geweld.

Uit het laatste Medewerkers Tevredenheid Onderzoek blijkt een toename van agressie van twintig procent, vergeleken met twee jaar eerder. Van alle ambtenaren en bestuurders in Roosendaal heeft 37 procent met agressie en intimidatie te maken gehad, in acht procent van de gevallen ging het daarbij om fysiek geweld. Dertien procent zegt er psychische gevolgen van te hebben ondervonden.

De problemen zijn landelijk. Daarom heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken op vijf regio's de proef Veilige Publieke Taken losgelaten. De regio Midden-West Brabant, waartoe Roosendaal behoort, is een van die vijf. Gisteren werd in Roosendaal het nieuwe agressiebeleid gestart met de in gebruik name van GIR, het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem.

Burgemeester Jacques Niederer deed dat door op ENTER te drukken. Zelf had hij ook te maken gehad met agressie, memoreerde hij, met bedreiging zelfs, de dader is inmiddels veroordeeld. "Maar ga, welke vorm van agressie of intimidatie ook, nooit normaal vinden, hield hij zijn ambtenaren voor. "Accepteer niks, de enige hand die u zich moet laten toesteken is de helpende hand. Alstublieft: geen compromissen, zero tolerance. Leg alle incidenten vast in dit systeem. Het kan nu." (Bron: BN de Stem september 2011)

Trainingen 'Agressie en Bedrijfsopvang'

Jongkind Training & Coaching verzorgt trainingen en workshops op maat om agressie te reguleren. Naast trainingen omgaan met agressie, geven wij ook trainingen omgaan met emoties, trainingen voor de leidinggevenden zoals training Opvang na een heftige gebeurtenis en voor collega's het bedrijfsopvangteam (BOT).

Wilt u advies hoe u effectiever gedrag realiseert voor uzelf en/of anderen? Neemt u dan contact op of bekijk het aanbod.

Meer informatie of interesse