Focus Advisering Training Coaching bestaat 20 jaar

Dit jaar (2018) viert onze zusteronderneming Focus Advisering Training Coaching haar 20ste verjaardag. Martijn Jongkind trad hier ooit in dienst, maar nam dit trainings- en adviesbureau in 2014 over. In dit interview blikken wij terug met oprichter Sjors Jochems. 

Sjors Jochems, wat was uw motivatie om Focus 20 jaar geleden op te richten?

Bij de start in 1998 was de insteek om commerciële trainingen te geven onder de vlag Focus Commerciële Trainingen. In de praktijk merkten wij dat wij onze klanten ook op andere manieren konden helpen. Wij zijn meer tijd gaan besteden aan de verdieping in de klant, startend in het voortraject.

‘Wij willen vooral blijvende verandering teweeg brengen’

Wat veranderde er toen in de aanpak?

Focus Advisering Training Coaching

Momenteel is Sjors Jochems interim Manager HR bij De Riethorst Stromenland, voorheen bij Jumbo Supermarkten en plaatsvervangend HR Directeur bij Telegraaf Media Groep. Ook is hij samen met zijn partner Wendy eigenaar van www.bedrijvenpartners.nl.

Onder het motto ‘Van hart tot hart’ onderscheidden wij ons in die tijd en leerden niet alleen ‘trucjes’ aan. Ieder mens heeft overtuigingen die kunnen belemmeren in het dagelijks functioneren. Focus doorgrondt op ‘overtuigingsniveau’ welke handvatten een deelnemer nodig heeft.

Vervolgens richtte je je op een formule op de lange termijn?

Een deelnemer heeft ontwikkelvragen, dus wij analyseerden de vraag achter de vraag. Deze moet scherp zijn. Zo’n aanpak vraagt om een verdieping en zodoende breidden wij ons aanbod uit. Dit bracht ook een wijziging van de bedrijfsnaam met zich mee: Focus Advisering Training Coaching.  

Als je terugkijkt op 20 jaar Focus Advisering Training Coaching, wat heeft de organisatie dan bereikt?

In de 15 jaar voordat ik afstand deed van de onderneming, bouwde ik een team op van 9 vaste medewerkers en 30 in de flexibele schil. Veel deelnemers ervoeren de dienstverlening van Focus als nuttig. Onze reputatie? Eerlijk, oprecht en praktijkgericht en daarmee lijkt het ook op Jongkind Training & Coaching.

En als u Focus Advisering Training Coaching van vroeger vergelijkt met Focus nu 20 jaar later?

Toen Martijn Jongkind bij ons in dienst (2006) kwam, viel mij op dat hij snel verbinding met mensen maakt. Hij staat tussen de deelnemers aan trainingen, heeft regie en neemt mensen mee in hun ontwikkelvragen. Dat is een belangrijke competentie voor een trainer.
Martijn heeft meegebouwd aan de continuïteit van Focus. Met zijn drive en doorzettingsvermogen leverde hij een belangrijke bijdrage. Dat hij nu de eigenaar van Focus Trainingen is en de onderneming weer meeneemt in de toekomst is geweldig. Ik gun hem en Focus een mooi vooruitzicht!


Wilt u meer weten wat Focus Trainingen en Jongkind Training & Coaching voor u kunnen betekenen? Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op.

Meer informatie of interesse