Hoe ervaren medewerkers een goede mentor worden voor collega's

In organisaties zien we twee actuele trends die leiden tot de nodige uitdagingen. Er heerst arbeidskrapte, wat biedt u nieuwe en bestaande medewerkers om u te onderscheiden in de overspannen arbeidsmarkt? En twee: organisaties verwachten dat de komende jaren veel ervaren medewerkers vertrekken. Door enerzijds het aanvaarden van nieuwe functies binnen of buiten de organisatie en anderzijds als gevolg van pensionering. Hoe behoudt u deze kennis en ervaring? In dit artikel over zakelijk mentorschap laten we zien waarom mentoren zo belangrijk zijn binnen uw bedrijf. 

Martijn Jongkind - incompany maatwerk training coaching

Blog van Martijn Jongkind trainer, coach en oprichter van Jongkind Training & Coaching en eigenaar van Focus Trainingen. Hij verhoogt met plezier de effectiviteit van professionals. LinkedIn profiel

Inzet van mentoren

De aanwezige kennis én ervaring van senior medewerkers is zeer waardevol. Deze knowhow ontbreekt nog bij nieuwe of minder ervaren medewerkers. Steeds meer bedrijven zien daarom het belang om starters en medewerkers te koppelen aan een mentor uit de organisatie.

Delen van kennis en ervaring is fijn

Veel senior medewerkers vinden het fijn hun opgedane kennis en ervaring te delen. Het is echt zonde als zij bijvoorbeeld met pensioen gaan of een andere functie aanvaarden en al 'hun werk' niet goed opgevolgd wordt. Een mentorrol geeft juist erkenning aan de senior, waardering voor de aanwezige inzet, kennis en kunde.

Veel ervaring hebben is niet gelijk aan een goede mentor zijn

Veel weten en dito ervaring hebben is belangrijk om een goede mentor te kunnen zijn. Alleen heel veel weten en dit graag over willen dragen betekent nog niet per se dat het makkelijk is om een junior of medior medewerker goed te begeleiden.


Een goede mentor stemt zijn begeleiding af op zijn mentee.

Wat gaat er vaak mis? Een valse start als mentor 

Komt u er tijdens een exitgesprek pas achter dat de wederzijdse verwachtingen te veel uiteen zijn gelopen? Dan had u dat uiteraard vóór willen zijn. Wat mentoren vaak vergeten is het belang van een goed startgesprek en tussendoor evalueren. Kortom, afstemmen van de wederzijdse verwachtingen. In het startgesprek bespreken zij naast de inhoud vooral 'hoe gaan we deze begeleiding samen invullen'. Invullen op een manier die zowel de mentee als de mentor past. Wat vindt de mentee prettig en wat vooral niet. Wat de mentor wel en niet kan bieden en wat doen we als het even niet lekker loopt? En mogen of moeten we dat gewoon tegen elkaar zeggen, ook tussentijds? Te vaak zien wij in de praktijk dat deze afstemmingsstap wordt overgeslagen en dat één van de twee of beiden met een slecht gevoel zit. Dat komt de begeleiding niet ten goede, leidt tot demotivatie en in het ergste geval komt er een onnodig einde aan de begeleiding. Dat kan gelukkig 180 graden anders.

Handvatten voor een goed mentorschap

Wilt u in uw organisatie succesvol aan de slag met mentoren? Geef ze dan ook de juiste handvatten om een succesvolle mentor te zijn. De mentees én de mentoren zullen het waarderen. Als organisatie geeft u daarmee ook concreet invulling aan een goede 'onboarding' voor een langere tijd dan alleen de eerste inwerkperiode.

Mentortraining ‘Train de Mentor’

Bij Jongkind Training & Coaching zien wij de laatste jaren een enorme vraag naar mentortrainingen in allerlei organisaties (profit en non profit). Om senior medewerkers nog beter toe te rusten voor hun rol als mentor, hebben we een incompany training Train de Mentor ontwikkeld. Deze training wordt speciaal afgestemd op de specifieke situatie in uw organisatie via een uitgebreide intake. Een training met collega’s onderling met voorbeelden uit de eigen praktijk.

Meer weten over deze mentortraining?

Ook aan de slag met mentoren in uw organisatie? Bekijk de training Train de Mentor of neem gelijk contact op.

Meer informatie of interesse