Hieronder treft u antwoord op de vraag:

Wat is EMDR therapie precies?

Hieronder treft u antwoord op de vraag:

Wat is EMDR therapie precies?

Antwoord:

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is één van de therapieën voor mensen die na 4 weken of langer last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring of heftige gebeurtenis. Er kan dan namelijk sprake zijn van een 'trauma'.

Een EMDR behandeling bestaat uit meerdere sessies. Een EMDR sessie duurt ongeveer 1 uur. Elk trauma is anders en iedereen heeft een eigen verwerkingsmechanisme. Gemiddeld zijn er 2 tot 6 sessies nodig bij enkelvoudig trauma.

Tijdens een EMDR sessie zal de therapeut vragen om aan de traumatische gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Op deze wijze wordt er informatie over de beleving verzameld. Vervolgens wordt het verwerkingsproces opgestart, daarna wordt gevraagd om de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Dat gebeurt dan met een zogenaamde afleidende stimulus. Deze stimulus is meestal de hand van de therapeut of geluiden die de cliënt via een koptelefoon hoort. Daarin wordt gewerkt met 'sets' van stimuli.

Na elke set wordt er rust genomen en aan de cliënt gevraagd wat er naar boven komt. Doorgaans is dat een stroom van gedachten en beelden, maar ook van gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er iets, en na elke set wordt de cliënt gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering. Een nieuwe set volgt. De cliënt volgt hierbij zijn eigen associatieve gedachtespoor. Deze gedachtesprongen hebben soms met de gebeurtenis zelf te maken, maar regelmatig  (ogenschijnlijk) ook juist helemaal niet.

Lees ook het artikel 'Hoe oogbewegingen stressvolle gebeurtenissen doen vergeten' over onderzoek naar de werking van EMDR.

Trainingen acute en collegiale opvang

In de onderstaande trainingen leiden wij medewerkers (collega's), teamleiders en leidinggevenden op om adequaat acute opvang en collegiale opvang te bieden na een heftige gebeurtenis:

FAQ thema: Collegiale opvang en Bedrijfsopvangteam (BOT)

Meer vragen én antwoorden bij het thema: 'Collegiale opvang en Bedrijfsopvangteam (BOT)'

FAQ

Dit antwoord is onderdeel van de meest gestelde vragen (FAQ). Blijft u met een vraag zitten of wilt u liever persoonlijk contact, neemt u dan contact op. Wij helpen u graag!

Terug naar het overzicht van veelgestelde vragen.

Meer informatie of interesse